Annual Report 2023

Lundbeckfondens årsrapport for 2023

Annual Report 2023 Lundbeck Foundation

Lundbeckfonden leverede et stærkt resultat i 2023 på tværs af alle områder og fortsatte eksekveringen af sin 2030-strategi: ‘Bringing discoveries to lives’.


I dag offentliggjorde Lundbeckfonden sit årsrapport for 2023, der viste vækst i koncernens omsætning og driftsresultat på linje med forventningerne. Fonden udbyggede derudover sine strategiske ejerskaber og sin danske biotek-portefølje.

Fonden iværksatte flere nye initiativer for at styrke neuroforskning på de danske universiteter og udbrede mulighederne for nye videnskabelige opdagelser til glæde for patienter og deres pårørende. Sideløbende engagerede Fonden sig i arbejdet med at opbygge og udvikle Danmarks økosystem inden for life-science.
 

Læs Lundbeckfondens årsrapport 2023

Resultater i 2023

  • Lundbeckfondens koncernresultat udgjorde DKK 6.273m, hvilket var en fremgang i forhold til resultatet året før på DKK 1.211m. Forbedringen i årets resultat afspejlede et væsentligt højere bidrag fra Fondens samlede investeringsaktiviteter.
  • Koncernens driftsresultat steg til DKK 3.790m (DKK 3.427m) og var på linje med forventningerne. Det var især drevet af Lundbeck og ALK, der oplevede stigninger på henholdsvis DKK 343m og DKK 196m.
  • Lundbeck og ALK rapporterede vækst i omsætningen på helholdsvis 9% og 7%, mens Falck leverede 4% organisk vækst. Frasalg og effekten af udenlandsk valuta påvirkede Falcks rapporterede omsætning negativt med 5%. Koncernens samlede omsætning udgjorde DKK 36.659m (DKK 35.426m) svarende til en stigning på 3% i forhold til 2022.
  • Fondens investeringsaktiviteter genererede et samlet resultat på DKK 3.570m (DKK -1.995m) især drevet af afkastet fra noterede aktier, som bidrog med DKK 2.247m, og BioCapital-porteføljen, der leverede en nettogevinst på DKK 772m.
  • Fondens samlede uddelinger udgjorde DKK 592m, hvilket lå over det årlige niveau på DKK 500m, som Fonden hvert år forsøger at overgå. 82% af de samlede bevillinger, svarende til DKK 485m, var øremærket neuroforskning.

Udtalelse fra CEO Lene Skole

2023 var et godt år for Fonden med solid vækst i salget, stærk driftsmæssig og finansiel fremgang samt nye investeringer. Vi nåede vores strategiske milepæl på fem til otte strategiske ejerskaber, og vi øgede vores uddelinger til dansk neuroforskning. 2023 var også året, hvor vi aktivt og mere direkte engagerede os i den offentlige debat for at støtte udviklingen af det danske life-science økosystem
Lene Skole, CEO for Lundbeckfonden

Højdepunkter fra året

  • Fonden købte en 34% ejerandel i Ellab – en international MedTech virksomhed, der tilbyder validerings- og monitoreringsløsninger til kunder i life-science industrien. Ejerskabet af Ellab er delt med Novo Holdings og markerer en vigtig milepæl i Fondens strategi frem mod 2030, hvor målet er at være en betydelig langsigtet ejer af fem til otte danske sundhedsvirksomheder.
  • Koncernen bød to nye CEOs velkommen i porteføljen af strategiske ejerskaber. I Lundbeck tog Charl van Zyl i september over som CEO fra Deborah Dunsire, mens Peter Halling i november tog over som CEO i ALK efter Carsten Hellmann.
  • Lundbeckfonden BioCapital investerede i to nye danske biotekselskaber, Notify Therapeutics og Dania Therapeutics. Porteføljen af biotekinvesteringer udgør nu 20 selskaber, der trods tilbagegang i biotekmarkedet viste en god udvikling med flere succesfulde private og offentlige kapitalrejsninger samt mange positive kliniske resultater.
  • Efter lancering af Frontier Grants programmet i 2022, der støtter udviklingen af grund­forsknings­­projekter til attraktive biotekinvesteringsmuligheder, bevilgede Fonden i 2023 fire Frontier Grants til forskere, der arbejder med innovative behandlinger relateret til CGRP (migræne), Huntingtons sygdom, leverfibrose and hjertesygdomme.
  • Sammen med fem andre forskningsfinansierende danske fonde indgik Fonden en aftale om fordelingen af omkostninger mellem de seks fonde og universiteterne i Danmark. Aftalen sætter punktum for en længerevarende diskussion om finansieringen af administrative omkostninger i forbindelse med forskningsfinansiering på de danske universiteter.
  • Fondens lærings- og vidensplatform, Neurotorium, der blev lanceret i 2022 som en åben platform for alle med interesse i hjernen, fortsatte med at vokse og blev i 2023, efter kun at have eksisteret i to år, besøgt af mere end 180.000 brugere fra 181 lande.
  • Fonden engagerede sig aktivt i den offentlige debat om internationale talenter og behovet for en proaktiv indsats vedrørende tiltrækning, udvikling og fastholdelse af life-science talenter. I samarbejde med Novo Nordisk Fonden lancerede Fonden en hvidbog målrettet beslutningstagere. Den rummer en række konkrete forslag til forbedring af rekruttering og fastholdelse af internationale, højtuddannede talenter, som er kritisk vigtige for Danmarks universiteter og life-science industri.
     

Ændringer i bestyrelsen

Lundbeckfonden har endvidere meddelt, at Peter Schütze, næstformand og medlem af Lundbeckfondens bestyrelse siden 2015, er trådt tilbage i henhold til Fondens vedtægter, og Søren Skou er valgt som ny næstformand. Søren Skou var frem til 2022 CEO for A.P. Møller-Maersk og er i dag Senior Advisor for Global Infrastructure Partners og bestyrelsesformand for to portefølje­selskaber, VTG GmbH and Skyborn Renewables GmBH. Derudover er han formand for bestyrelsen i HES Intl. BV, Bygma, The Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping og Controlant samt næstformand for bestyrelsen i Nokia og medlem af bestyrelsen for C.W. Obel. Skou har en HD i afsætning fra Handelshøjskolen i København samt en MBA med udmærkelse fra IMD Business School i Schweiz.

 

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter bundet sammen af et stærkt ønske om at skabe innovation, ny viden og behandling til glæde for patienter og deres pårørende. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder – Lundbeck, Falck, ALK, Ferrosan Medical Devices og Ellab – og investerer aktivt i de finansielle markeder, i danske biotek-virksom­heder baseret på dansk forskning samt gennem Fondens filantropiske uddelinger til sundheds­videnskabe­lige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter og hospitaler. Fondens uddelinger udgør mere end 500 mio. kr. årligt og har et særligt fokus på hjernen. Dette omfatter bl.a. den årlige uddeling af verdens største pris inden for hjerneforskning, The Brain Prize.